top of page

Нашият "стабилен център"

Актуализирано: 30.07.2019 г.

Салвадор Дали - 25 години разлика в изразяването си в изкуството
Стоян Кузманов - Нашият "стабилен център"

Какво ви хрумва, когато чуете израза „моя стабилен център“? При всеки асоциацията ще е различна и, разбира се, ще бъде свързана със собствените му опит и възприятие.

„Стабилният център“ е обединяващия заземяващ елемент на нашето цяло. Той е диригента на трите наши компоненти – ум, емоции (чувства) и тяло. През вътрешния си авторитет и посредством него, ние постигаме балансирано осъзнато взаимодействие с нашите емоции, мисли, чувства и телесни усещания. Ние решаваме как и до каква степен да взаимодействаме с тях в даден момент. Свързването с нашите вътрешен авторитет и „стабилен център“ ни дава усещането за свобода, и правилност при взимането на решения. Взаимодействието ни с тях е процес, който е в непрекъснато движение и развитие. Когато тялото ни и мислите ни са в контакт, и ние дадем пространство, и на възникналите емоции, и чувства да се присъединят, тогава можем да се възприемаме като цялостен завършен жив организъм.

Когато сме свързани със „стабилния си център“ ние успяваме да изразяваме себе си автентично и спонтанно. Тогава можем да се променяме осъзнато и във вярната за нас посока. Той е в пряка корелация с разпознаването на нашите реални потребности и нужди. И напълно естествено е вчера, днес и утре, свързвайки се със „стабилния си център“, ние да бъдем по различен начин балансирани и да преживяваме света според актуалната за нас действителност. От там и да се изразяваме в света по различен начин. Да сме гъвкави и да можем креативно да се приспособяваме е една от ценностите, на която се научаваме, и която надграждаме по пътя на личната психотерапия. Да можем през вътрешния авторитет да достигаме до креативния „стабилен център“ на нашата личност. Осъзнато да можем да се освобождаваме от неработещи вече за нас модели на поведение, които са ни вършили прекрасна работа в миналото, но към настоящия момент имат непълноценна функция за нас.


76 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

"Нарцисите"

За "Прошката".

bottom of page